Lali Bueno: “Els mitjans de comunicació són altaveus d’idees, a vegades falses.”

a Persones Extraordinàries

La periodista Lali Bueno ens explica el perquè de la nova moda de les Fake News

La Lali Bueno és una periodista catalana. Va estudiar periodisme i actualment treballa com a redactora i periodista al projecte Junior Report, el qual nosaltres com a revista digital hi participem. Hem pogut parlar amb ella per entendre com les Fake News cada cop es viralitzen més i com poden arribar a influenciar als lectors.

Què és una Fake News?

Les Fake News són notícies falses que es fan virals.

D’on neixen les notícies falses?

Normalment naixen motivades per un interès determinat que pot anar des de difamar a una persona a manipular l’opinió pública.

Perquè ens sentim “atrets” per titulars sensacionalistes que en veritat ens proporcionen una informació que no és verídica?

Els titulars de les Fake News estan pensats justament per això. Per provocar el click fàcil. D’aquesta manera, es generen maneres de titular molt cridaneres per captar la nostra atenció i normalment ho fan tocant temes ‘calents’ o temes molt polèmics perquè no te’n puguis estar.


Com podem evitar llegir Fake News?

Evitar llegir-les és molt difícil. El que hem d’aprendre és a identificar-les. 

Com poden les notícies falses influir en la nostra idea sobre un tema?

Una mentida repetida moltes vegades es converteix en una veritat diuen…

Per què des de fa uns anys s’han popularitzat tant les Fake News?

Les xarxes han influenciat molt en aquest fenomen. La rapidesa de difusió és molt més ràpida i ajuda en el procés de viralització. D’aquesta manera es ‘popularitzen’ de forma més massiva.

Quines conseqüències poden tenir les notícies falses a la llarga en l’àmbit periodístic?

Es preveu que l’any 2022 la meitat de notícies que circularan per la xarxa seran falses. Això són dades molt alarmants i és aquí on el periodisme ha de fer la seva feina. Contrastar, contrastar i contrastar.

Segons la dada científica, les Fake News tenen un 70% més de ser compartides que les notícies reals, perquè aquest fet és així?

Respon també al fet de la viralització. Considero que els autors de les Fake News utilitzen la sensibilitat de les persones i els temes més comentats per molta gent per crear aquests continguts que generen crispació, és a dir, alimenten les audiències d’aquesta manera sempre partint de fets actuals que estan a l’agenda del dia.

Com poden evolucionar les Fake News al llarg dels anys al periodisme? 

Evolucionar implica, en teoria, una millora qualitativa. Per tant, en aquest cas més que evolucionar el que fan les Fake news és revolucionar el periodisme, perjudicant la seva credibilitat.

Per què els mitjans de comunicació publiquen notícies falses, és a dir, què en treuen d’enganyar als lectors? 

Els mitjans de comunicació són ‘influencers d’idees’ al cap i a la fi. Són altaveus d’idees, a vegades falses, responen diferents interessos. La feina del lector és saber identificar-les i, d’aquesta manera, mantenir la mirada crítica, assegurar-se que qüestionem tot allò que rebem.

Com podem identificar una Fake News? 

Hi ha diferents mètodes. D’entrada el tipus de capçalera (si és un blog, un mitjà convencional…), s’hauria de comprovar la data de publicació, observar la correcció del text, les faltes d’ortografia, examinar si les imatges tenen retocs… A més, la clau és saber qui firma la notícia, veure si cita alguna font d’informació, quins enllaços afegeix, d’on són les imatges del text, així com no deixar de contrastar tots els mitjans de comunicació.

Hola, em dic Clàudia i estudio 4t d'ESO a l'escola FEDAC Sant Andreu. Visc a Barcelona i tinc 15 anys. En el meu temps lliure aprofito per veure sèries o quedar amb els amics. També m'agrada molt escoltar música i els meus grups preferits són zoo i oques grasses.. Em considero una persona molt oberta i riallera.

Hola, me llamo Clàudia y estudio 4to de la ESO en la escuela FEDAC Sant Andreu. Vivo en Barcelona y tengo 15 años. En mi tiempo libre aprovecho para ver series o quedar con los amigos. También me gusta mucho escuchar musica y mis grupos favoritos son zoo y oques grasses. Me considero una persona muy abierta y risueña.

Hello, my name is Clàudia and I study 4th ESO in FEDAC Sant Andreu. I live in Barcelona and I'm 15 years old. In my free time I usually watch TV shows and meet my friends. I also really like listen to music and my favouites music bands are zoos and aqueous grasses. I consider myself an outgoing and smiley person.