/

Observem la COVID-19 a través dels ulls d’una infermera

L’Andrea Sola és una exalumna de l’escola i actualment és infermera

L’Andrea Sola, de Sant Andreu del Palomar, és una exalumna de FEDAC Sant Andreu i és una actual infermera a l’Hospital del Mar.

Va estudiar a la Universitat de Girona i el COVID-19 li va impedir acabar les pràctiques; tot i que, més tard, va oferir els seus serveis a l’hospital per ajudar davant de la crisi de personal que va haver-hi als centres hospitalaris.

Tens por al coronavirus?

Por a la malaltia en si, no en tinc de por, però al que més por he tingut en els 7 mesos que porto treballant, és a transmetre-la; o sigui, portar la malaltia a casa.

Creus que el confinament és eficaç?

És eficaç si la gent compleix les mesures com cal. Per exemple, no considero que, ara que s’estan fent aquestes restriccions i si la gent realment les compleix, no s’haurà d’arribar a un confinament domiciliari un altre cop; però si la gent no segueix les mesures com s’han de fer, de respectar distàncies, de rentar-se les mans, de portar la mascareta, tornarem a un confinament domiciliari i això farà que, en principi, els casos es redueixin perquè s’està disminuint també la interacció social.

S’ha utilitzat l’atenció primària amb eficàcia a la crisi de la pandèmia?

Gràcies a l’atenció primària, encara que no ho sembli perquè queden com en segon pla, a la tele sempre surt que els hospitals estan col·lapsats, les UCI col·lapsades també; però gràcies a l’atenció primària, als gestors de COVID i a tot el rastreig que estan fent de casos, s’estan detectant molt més ràpidament els contactes, s’estan fent PCR i així s’estan evitant molts dels confinaments, gràcies a l’atenció primària s’està fent molt bona feina que no s’està reconeixent.

Quin ha estat el teu impacte emocional més dur?

L’impacte emocional més dur ha estat que, jo, estava acostumada quan anava per temes familiars a l’hospital o estant de pràctiques, que tenies al familiar de la persona ingressada allà al seu costat; ara, amb tot això de la COVID, no poden rebre visites, els contactes que tenen amb els familiars és a través d’una tauleta, persones que no poden perquè tenen una traqueotomia, que és per on poden respirar i no es poden comunicar… Jo crec que tot això afecta moltíssim també a nivell emocional del personal sanitari perquè és una situació que no s’havia viscut i que els pacients també se senten molt sols perquè no tenen ni la companyia ni la proximitat dels familiars.

Algun moment que recordis de per vida sobre la pandèmia?

La veritat és que una anècdota molt gratificant és que va ser l’aniversari d’un pacient amb el que portàvem dos mesos, i li vam portar espelmes, li vam fer un pastís. La veritat és que ens ho va agrair molt i vam acabar tots plorant de l’emoció, molt maco! Serà un dels moments més emotius de la meva experiència sobre el COVID.

Què ha de fer qualsevol persona que tingui símptomes del coronavirus?

Primer de tot limitar la seva activitat social, no ajuntar-se, i després, o bé trucar al seu CAP per avisar i dir: “Tinc símptomes o he tingut un contacte estret amb una persona”. Un contacte estret és estar amb una persona amb símptomes o amb un positiu confirmat més de 15 minuts, sense mascareta i sense distància de seguretat, o sigui, menys de dos metres.  Una persona que tingui símptomes de seguida ha d’avisar al seu cap que li programin la PCR i fer un confinament preventiu a casa seva per tal de si és positiu no seguir expenent el virus.

Pots demanar que t’acompanyi un familiar o amic a fer-te la PCR?

Et poden acompanyar fins al centre, però per fer-te la prova has d’entrar tu sol al Box.

Entrevista feta per: Carla Jorge, Judit Ramírez i Júlia Llurba

Redactors Juniors

, ,

El més recent