Meritxell Cases: ”A les escoles s’ha gestionat molt bé la Covid”

91 views

Meritxell Cases Salla és una advocada especialitzada en dret escolar. El seu sector també s’ha vist afectat per la pandèmia, ja sigui en temes més escolars o del món de l’advocacia.

Com et va afectar la quarantena? Vas tenir molta més feina? Quin tipus de feina va variar? Com va canviar això?

Bé, doncs, sí, va ser una època especialment complicada. Sabeu que les escoles van haver de tancar, perquè es va dictar un decret de l’estat d’alarma, el qual va dir que no es podia continuar fent l’activitat escolar. Això va suposar, doncs, que generés molta confusió perquè… clar, no sabíem molt bé que s’havia de fer durant aquest temps. Aleshores, les escoles van haver-se d’adaptar a la situació, i van començar a fer les classes telemàtiques, a enviar material als alumnes. Van anar sorgint altres problemes, a no poder-se fer activitats com al menjador, es van haver de fer expedients per regular la situació dels treballadors durant aquest temps.

Parlem d’escoles. Quins han estat els principals canvis que s’han hagut de fer a l’hora de començar el nou curs? Quines són les mesures que no són tan visibles, i de les que potser un alumne no s’ha adonat?

Bé, doncs… clar, això m’ho diríeu millor vosaltres que sou els que esteu a l’escola cada dia, però efectivament han canviat les mesures de seguretat. Heu de portar mascareta tot i estar mantenint la distància de seguretat, això està clar. També ha canviat una mica el sistema d’ensenyament, perquè s’ha hagut de planificar què passaria si tornessin a tancar les escoles, i això ha suposat fer una revisió de les classes telemàtiques. Heu començat a fer potser algunes classes que abans no fèieu, doncs les feu online. Potser no teniu tants professors a l’aula com teníeu durant altres cursos per evitar els contactes; bé, hi ha hagut canvis.

I bé, us heu trobat molts casos?

Doncs, sí, clar. Han hagut moltes escoles que han hagut de confinar grups, etc, però cap escola ha hagut de tancar a causa del Coronavirus. Això és una bona notícia, perquè realment a les escoles s’ha gestionat molt bé aquest tema.

Internament com es gestiona això? Perquè sabem que l’alumne s’ha de confinar 10 dies, però internament com es gestiona, perquè com es veu si ha donat positiu l’alumne, si es tanca la classe o no es tanca, perquè hi ha hagut casos d’alumnes que han donat positiu i la classe no s’ha tancat, com creus que s’ha de gestionar i com es fa?

Normalment, els casos es detecten perquè la mateixa família, o l’alumne informa. No doncs, el seu fill o la seva filla està a l’espera d’una prova PCR, bé perquè té símptomes, o bé perquè ha estat en contacte amb alguna persona que el tenia. Si passa això, s’avisa a l’escola, que ha de mirar, ha de revisar si aquest alumne havia estat en contacte amb la classe en les últimes quaranta-vuit hores. Si l’alumne havia estat en contacte amb el grup classe en aquestes últimes divuit hores, sí que entenc que s’haurà de confinar aquella classe, per si de cas hi ha hagut algun contagi en l’aula.

I us heu trobat algun cas amb algun problema concret?

Bé, la veritat és que tot això ha anat canviat tant, perquè hi ha hagut instruccions que canviaven dia sí, dia també. Això ha fet que al principi, hi hagués dubtes de si els professors de secundària s’havien de confinar o no. Ara, les últimes instruccions sembla que no, i també hi ha hagut molta confusió en altres activitats, per exemple, les activitats extraescolars. Si s’havien de confinar grups, si no s’havien de confinar, i bé, s’han anat resolent perquè gràcies a que hi ha uns gestors Covid que col·laboren amb les escoles, i van orientant sobre quines són les actuacions que han de fer. Doncs això, també ha ajudat molt a les escoles: tenir aquest suport del gestor Covid.

Com s’ha tractat en el vostre despatx d’advocats aquest tema, la feina ha estat menor? Major? Com s’ha solucionat això?

Bé, doncs la veritat, un canvi molt important que hem hagut de fer al despatx ha estat incorporar tot el que és el teletreball. Hem hagut d’adaptar-nos a casa, no a les oficines que teníem en un despatx professional. Ara estem bàsicament treballant des de casa per evitar també els contactes, i això ha suposat uns canvis evidentment molt importants.

Treballeu a casa ara?

Sí, ara estem treballant a casa, i clar, quan es treballa a casa, de vegades és difícil separar el que són les hores de feina de les hores de descans. Això és veritat, ha suposat potser més hores de les que tocaria de treball.

Per: E. Baró i R. Gómez-Olivé

Redactors Juniors

,

El més recent